Wie of wat is Madam Zoet?
Kleine meisjes worden groot en sneller oud dan ze zelf willen…
Wat is Madam Zoet?
Een latent aanwezige droom die eindelijk werkelijkheid wordt, een midlife crisis, een interactie op het feit dat het noodlot steeds kan toeslaan,… Misschien wel de combinatie van dit alles.
Gewoon doen en we zullen wel zien (de favoriete uitspraak van mijn oma; dat een beetje het mantra geworden is van onze familie).
Ik ben altijd al een zoetekauw geweest: cola bij het ontbijt als kind, chocolade in alle mogelijke vormen als tussendoortje, chips als avondeten op kot,… Hoewel ook ik mij wil profileren als een didactisch verantwoorde mama en dus mijn best doe om mijn gezin een evenwichtige maaltijd voor te schotelen; je genen kan je niet verloochenen. Mijn kinderen staan steeds op de 1ste rij als er iets zoet te rapen valt en zouden zonder enige twijfel van het aperitief overschakelen naar het dessert als ze daar de kans toe kregen.
In mijn ogen is het dessert toch het hoogtepunt van elke maaltijd, traktatie of eender welke feestelijke gelegenheid. Iets waar je – of je het nu in een mum van tijd naar binnen speelt of er oeverloos van geniet- toch altijd spijt van hebt wanneer je de laatste hap genomen hebt. Tenminste, als het goed is! En aangezien ik omringd ben door eerlijke mensen; durf ik te zeggen dat mijn dessertjes in de smaak vallen.
Over eerlijkheid gesproken: ik ben opgegroeid in een gezin waar verdraagzaamheid, eerlijkheid en respect voor de mens, dier en natuur hoog in het vaandel gedragen worden. Vandaar (en misschien toch ook wel mijn beroepsmatige invloed als leerkracht zedenleer) mijn keuze om met ecologische materialen en – in de mate van het mogelijke – lokale producten te werken. Zo zijn de verpakkingen die ik gebruik vervaardigd van gerecycleerd papier en zijn ze biologisch afbreekbaar. (bij feesten wordt er gebruik gemaakt van afsluitbare glaasjes die nadien herbruikt worden) Grondstoffen als melk, eieren, boter haal ik bij lokale ondernemers. En ja, dat maakt de afgewerkte nagerechten wat duurder, maar ik ben nu eenmaal wie ik ben en ben ook wel fier voor wat ik sta.
Less is more!
Nog een uitdrukking die door de jaren heen aan populariteit wint bij mij. (behalve dan als het aankomt op hoeveelheden - dan is mijn motto 'beter teveel dan te weinig' met uitpuilende kleerkasten en valiezen als bewijsstukken)
Ik heb er bewust voor gekozen om slechts enkele - klassieke - nagerechten aan te bieden.
Zonder al te veel poespas. Eenvoud troef...
Dit project is niet enkel tot stand gekomen omdat ik zelf gek ben op zoete dingen en een glimlach wil toveren op ieders gezicht of omdat mijn diploma als ambachtelijk ijsbereider al jaren onbenut in de kast rondslingert; maar vooral ook omdat ik dit als mijn bijdrage beschouw om op een originele manier geld in te zamelen voor Stichting tegen Kanker. Ons team – De Straffe Madammen- kan best wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doneer ik €0,50 per nagerecht aan De Straffe Madammen; het team dat we in 2019 opgericht hebben om de allerstrafste madam in mijn leven een hart onder de riem te steken.
Ik hoop dat jullie volop kunnen genieten van mijn creaties; als tussendoortje, als afsluiter van een memorabel feest, als traktatie op het werk, als buffet op je babyborrel, communie -of lentefeest, als pronkstuk op het club-of personeelsfeest,…
of gewoon als guilty pleasure!
Smakelijk!
Anke a.k.a. Madam Zoet